Pages

November 16, 2010

Usrah = Cell

In the name of Allah Ar-Rahim..




Allah sentiasa menyayangi hamba-hambanya.
Dan dia berhak menghendaki petunjuk kepda siapa yang diingininya.


Hendak dijadikan cerita, kelmarin umi ada minta ana dengan kak long bagi talk untuk satu program.
hmm..kak long dengan terujanya menerima sahaja cadangan ummi.


Terus terang memang berat untuk ana mengatakan ya pada ummi..
Ana pun cakap pada ummi..


"Ummi, kak ngah rasa macam tak naklah. Bukan apa takut-takut dengan mulut kita ni bertambah dosa." terus terang ana pada ummi.


"Kak ngah bawak aja lah. kesian adik-adik tuh. Masa macam ni lah kita nak suburkan balik hati-hati dia. Kalau nak diikutkan kita fikir mulut kita bawak dosa sampai bila kita tidak menyampaikan," kata ummi penuh mengharap.


"Kak ngah jangan lupa fikir untuk cakap apa nanti," sambung ummi.


haih..nampaknya ummi dah bagi green light tanpa ana mengeluarkan red light..  baiklah sami'na wa ato'na.


Sampai sahaja ana di homestay diberi nama Tasneem. Adalah beberapa orang. Agak berdebar. Al-maklumlah sudah 3 minggu tidak mengadakan usrah. Dalam hati berkata " Mudah-mudahan dengan usaha yang sedikit dan ikhlas mampu mencuri hati-hati dihadapanku untuk bersama menggapai redha Allah"


Kebanyakan adik usrah ana terdiri daripada pelajar al-hidayah , ipoh. Tiba-Tiba terbayang adik-adik usrah di Johor (rindu sangat!). Juga adik-adik akak di asrama.


Ana hanya menyentuh benda-benda biasa..*solat yang penting dan *peranan sahabat juga selitkan *perubahan tamadun islam


Alhamdulillah selesai pada jam 7.00 pm. (agak terlajak..macam tak nak lepaskan pun ada juga)
Pada sinar wajah mereka ana dapat lihat ada satu perkara yang telah tercetus didada mereka untuk bersama-sama ana menegakkan Islam. Insya-Allah.


Semoga Allah mengekalkan petunjuk itu di hatimu wahai adikku..
Kita telah terikat dan tertaut atas dasar keimanan dan berpegang pada tali Allah..
MEREKA...  
+Anis, f3 
+Mawaddah, f1 
+Fatini, f2 
+Hanah, f2 
+Fatimah, f2
+Ain, year 6
+Nurin, year 6 


Komen ain pada emaknya : "Ain rasa best sangat dan lainlah. Tak pernah ada kakak buat tazkirah seronok macam ni"


Terima Kasih Ya Allah!! nampaknya kamulah antara mutiara yang perlu akak gilap dan kilatkan lepasni..dan nampaknya madu-madu keimanan telah meresap di hati mereka tanpa disedari.


Usrah sama seperti Cell
Fungsinya adalah tunjang kepada suatu benda hidup
Tanpa cell Tiada benda hidup yang memberi kekuatan untuk kekal hidup
Usrah juga adalah denyut nadi kepada seseorang muslim..





No comments: