Pages

October 22, 2012

.Sayang Along :')

Oh ya, ini kes tiada gambar bersama sejak sampai sini. ^^v

Bismillah..

Hampir dua bulan saya meninggalkan keluarga di tanah air. Namun, sejauh mana diri tercampak, Allah tetap menganugerahi keluarga tersayang di sisi. Walaupun hanya seketul, sebatang atau lebih moleknya seorang insan bernama 'Along'. Cukup mewarnai kehidupan saya di bumi Urdun serba petak ini. Itulah nikmat yang sangat bermakna.

Teringat seawal pertemuan kami di Sakan Houston (tak pasti ejaannya) tapi lebih masyhurnya dipanggil Sakan Kuning. Saat itu, hanya Allah yang tahu betapa hati ini berdebar seiring perasaan teruja untuk bertemu dengannya.

Nampak sahaja kelibatnya, wajah yang tadi kusam terus berubah riang. Namun, disebalik keriangan itu terselit satu aliran perasaan yang sungguh sayu. Tubuh bertemu tubuh. Dia memeluk saya erat. Jelas kerinduannya yang terpendam.

 Kami tergelak kecil. Tanpa sebarang bicara, air mata yang mengungkap rasa. Ya Allah indahnya perasaan ini.

***
Handphone berdering menyanyikan ringtone yang mengasyikkan. Tertera pemanggil di sana.

"Along :)" 

Saya tersenyum simpul. Terus kaki langkah melaju memasuki salah sebuah bilik di rumah dan menutup rapat pintu bilik.  Seperti biasa, memang begitulah keadaannya. Mungkin sifat saya sendiri yang tidak suka perbicaraan kami didengari orang.

 Hakikatnya, boleh saja untuk dia datang ke rumah saya yang tidak jauh mana ini. Tapi, agak jauh juga sebenarnya. Memerlukan bayaran sebanyak 1 JD sekiranya menaiki teksi. Hurmm..

Jika dahulu, saya dan along akan pakat untuk menelefon Ummi setiap hujung minggu semasa di asrama. Dan tempat extravaganza kami di bilik gerakan MPP. Mentang-mentanglah pimpinan di sekolah, sesuka hati rianya kami menggunanya. Maaf ya Ustaz andai tidak meminta izin dahulu...

 Namun, itulah satu-satunya tempat yang orang lain tidak nampak. Sememangnya esklusif!

"Rasa macam dah lama tak cakap dengan Angah..heheh" Bicaranya. Saya tergelak kecil. Sweet sangat Along ni.

Berbual punya berbual, jam di lihat. Sudah satu jam rupanya kami berhubung. (Lamanya!) Tapi tidak mengapa, kata Along "Puas dapat cakap dengan Angah.." Terharu. Saya juga begitu. Nikmat tidak terkata. 

 Rasa seperti jauh beribu batu. Seingat saya, akhir kami berhubung lama, menerusi skype semasa saya di UK. Itu yang berlama-lama bagai nak rak. 

Sebelum mentup bicara, dia berkata "Angah, hari tu Along call Ummi. Ummi nasihatkan, sebolehnya buat tiga perkara ini.. bila bangun dari tidur. Solat taubat, Solat hajat, dan Solat istikharah." Terima kasih Ummi, atas nasihat yang bermakna itu. (InsyaAllah mohon doa darimu..)

Sememangnya kami cukup berbeza. Sekilas kalian memandang, tiada apa yang sama. Hatta berkali-kali pandang. Memang tiada yang sama. Kerana saya, adalah 'saya'. Dan dia adalah 'dia'. Bezanya kami, itulah yang mengeratkan. 

***
Dalam perhubungan, perlu adanya kepercayaan. Seiring juga kasih sayang yang setulusnya. Selagi kita punya ego dalam diri, selama itulah Allah tidakkan membuka jalan untuk kita menikmati perhubungan sedarah daging satu rahim ini. 

Mungkin sebelum ini, kita sibuk mementingkan 'Ukhwah'. Tetapi sejauh mana kita sudah ber'ukhwah' dengan ahli keluarga kita seperti kita berukhwah dengan sahabat kita?

Mungkin juga, kita sibuk memperkatakan tentang 'Cinta'. Namun, sejauh mana kita sudah ber'cinta' penuh kesungguhan dengan ahli keluarga kita?

Mungkin juga kita sibuk mementingkan urusan dakwah dan tarbiyah. Namun, sudahkan mereka yakni ahli keluarga kita menjadi yang pertama untuk kita menyeru mereka kembali kepada Allah? Allahuakbar..

At Tahrim :6
"Wahai orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu.."

Renungan buat kita bersama. Bila difikirkan di akhirat kelak, syurga yang kita ingin duduki itu biarlah jelas kelihatan wajah-wajah bersinar ahli keluarga kita. Malah kita menikmati seisinya bersama!

"Mood rindu. But not homesick!"

 

No comments: