Pages

January 08, 2017

.Rehat.Bismillah.


Tanpa sedar rupanya sudah hampir 4 bulan aku telah pulang ke Malaysia. Seiring itu juga aku masih 'rehat' tidak kerja di mana-mana. Sengaja untuk dekat bersama keluarga. Sudah puas rasanya merantau 4 tahun di Jordan. Bersungguh hendak menjadi suri rumah. Sekalipun hanya suri rumah buat umi ayah sebelum melangkah ke fasa bekerjaya atau sambung belajar?


Berkali juga Mak Cik kawasan, guru-guru panggil untuk bekerja. Selajur itu aku hanya berbasa basi. Belum sedia jawabku. Ringkasnya aku masih mahu rehat. Sampaikan Along sendiri sudah bising melihat adiknya, suruh cari kerja. Tapi ummi membelaku. Along pun dahulu cukup 4 bulan baru mula cari kerja ungkitku sekali sekala.


"Tak apa, ummi tak pernah nak paksa anak ummi. Ummi lebih suka anak ummi ada dekat dengan ummi. Ummi tahu mesti kena cukup 4 bulan rehat ni. Mesti lepastu tahu nak buat apa." Bicara ummi.


Sekali-sekala ada juga timbul rasa penyesalan. Mengapa aku begini? Pemalas nak keluar. Jumpa masyarakat. Mana pergi istilah-istilah sebati di Jordan dahulu. Sungguh berteori selama ini. Tajmik? Muayashah. Usrah, Dakwah, Tarbiyah?


---


REHAT!


Cukup setakat ini. Jasadku sudah bosan tidak bergerak.


Bila ada peluang keluar bersama keluarga atau sendirian, aku mengambil peluang untuk berbual sembang-sembang dengan orang sekeliling. Perlahan-lahan aku tersenyum. Berputik semangat untuk bangkit dari 'rehat' 4 bulan aku selama ini.


Masyarakat perlukan aku.


Mujur sepanjang 4 bulan aku tidak terputus usrah. Adalah kerja sedikit bantu murabbi mana yang perlu untuk kawasan.


Benar betapa di Malaysia ini kita yang perlu tonjolkan diri.


Selamanya menyorok, selamanya duduk bawah tempurung, selamanya zon selesa, selagi itulah kita takkan mampu menghadapi cabaran-cabaran yang sebenar. Dan dengan cara bangkit dari 'rehat' yang panjang dalam keadaan yang benar-benar sedarlah akan memberikan keuntungan kepada kita jika diniatkan setiap amal kerana Allah.


---

Nah, jangan kata budak overseas 'qowiy' segala! Betapa ramai yang nak 'rehat' untuk beberapa tempoh. Nak menyesuaikan diri dengan keadaan di Malaysialah. Cuacanya, masyarakatnya, politiknya lagi. Banyak sangat perubahan. Nampak tak alasan berderetnya tu?


Namun aku tidak menunding kepada semua. Ramai yang MasyaAllah hebat, sejurus balik terus berbakti. Kerana pada diri mereka mungkin lebih adanya keimanan yang tinggi. Keimanan terhadap hari akhirat. Percaya waktu-waktunya berharga.Dia tidak berlengah dengan masa mudanya.


Allahu. Moga Allah ampuni segala khilafku.


Dan kini aku telah buat keputusan setelah 4 bulan 'rehat'. Apakah ianya yang terbaik? Aku tidak tahu. Harapan sebagai hamba kepada Dia, pastinya mengharapkan pertolongan Allah dalam setiap jalan yang aku pilih.


May Allah ease.


10.20 pm,
Bayan Lepas, Pulau Pinang

No comments: