Pages

February 15, 2011

Family Day #5

" Alah.. kak ngah tak ada apa-apalah. Kejap aja." tingkahnya.


" Iyalah, kak ngah tau, selagi tak langgar selagi tu nak mainkan, " dalam nada cuba memprotes apa yang ingin dibuatnya.


Masuk sahaja ke dalam kereta.. Dia terus 'reverse' dan bahagian muncung di hadapan kereta hampir sahaja mengenai tiang di parking lot itu.


Dari luar kereta ana dan kak long menegahnya. Tetapi apakan daya nasihat kami tak di makannya. Dalam hati ini hanya Allah yang tahu betapa risaunya kami.


Tak sampai seminit sahaja, Dia terus reverse dan...


Tiba-tiba dia melanggar dinding hotel dan satu dentuman yang kuat bergema di ruang itu. 


DUM!!! Abang!


jerit kami..


 Dalam keadaan panik kami mendekati kereta yang dibawanya. Awish yang dalam ketakutan terus keluar dan lari meninggalkan kereta, memandangkan pak guard yang duduk berhamipran datang menuju ke arah kami.

Alhamdulillah abang tidak cedera apa-apa. Tetapi keadaan bertambah kecoh apabila datang ibu bapa saudara yang lain.


" Dah.. Abang tenang-tenang." ana cuba menenangkannya. Terus sahaja dia berlari mendapatkan ibunya yang baru sahaja sampai. Masih lagi kelihatan pelik kerana melihatkan kereta yang sudah berubah kedudukan .


"Ibu! Ibu! tolong Abang Ibu!," rayunya.


" Abang kenapa ni abang? " soal ibunya penuh kerisauaan.


" Sabar Puan, kalau macam ni dah memang adat," tutur pak guard cuba menenangkan ibunya.


Terus ibunya masuk ke dalam kereta tersebut dan memarkir kembali .


" Kak ngah.. abang takut. Argh... macam mana ni.. takut  kak ngah.." rintihnya minta simpati.


" Istighfar abang..hmm, nak buat macam mana benda dah jadi. Ni lah pengalaman abang sebelum pergi kisas. Orang lain tak dapat pengalaman macam ni. Hehe sorry mulut kak ngah masin. Lain kali jangan main-main dengan kak ngah ya... " ana cuba menggembirakan suasana.


Terkuak sahaja pintu kereta.. dia terus mendapatkan tangan ibunya dan mencium lalu meminta maaf.


"Abang..kenapa abang buat ibu macam ni.. Abangkan belum ada lesen. Ibu suruh abang bukak enjin kereta aja. Bukan bawa kereta. Benda macam ni bukan mainan abang.. dah la ni kereta sewa. " bicara ibunya sedih.


" Sorry bu, Abang minta maaf bu. Ibu, Abang minta maaf ibu.." rintih si anak memohon kemaafan ibunya. Alhamdulillah semuanya tiada apa-apa dan keadaan menjadi seperti biasa.. Itulah kisah yang bermacam ragam dan kerenah manusia.


cerita BILIK 404!!


Sesungguhnya Allah begitu dekat dengan-Mu..

No comments: