Pages

May 23, 2012

.Antara dua.


Bismillah..

Olahan biasa buat insan graduate SPM seperti saya.
Masa depan yang masih kabur penentunya.
Sememangnya begitu, manusia tidakkan ketahui apa yang bakal terjadi keesokkannya.

" Nanti enti sambung mana? "

Bagaimana perlu saya jawab?

Lainlah jika ditanya,
" Impian enti sambung mana?"
Baru boleh jawab dengan penuh yakinnya. Eheh.

Kesemua yang saya lalui kini memerlukan sebuah penentuan.
Tidakkan dilalui jalan itu tanpa saya membuat pilihan.

Menjadi fitrah kehidupan,
hanya SATU antara DUA.

Cukup untuk saya gambarkan,
saya perlu memilih
antara dua buah negara,
antara dua buah universiti,
antara dua bidang subjek,
antara dua sekolah yang perlu di follow up
---------------------------------------
Ya, semuanya antara dua.
Adakalanya saya seakan malas untuk memilih.
Seperti ingin pejamkan mata, dan mengharapkan "only one choice left"
Tapi.. ~harapan.

Astaghfirullah.. dalam kayangan mana saya ni hah!

Rasanya sahabat-sahabat saya pun dalam dilema.
"Nak sambung mana?" "Tak tahulah nak ke UK ke Aus!" "Cadangannya nak ambil course syariah, tapi dapat pulak Human Science" "Hmm..tak dapat matriks atau upu" "Oh, saya tak tahu mana hala hidup!"

Rintihan mereka2. Bila difikirkan, ditenungkan, dirungkaikan terasa geli hati dengan percaturan Allah. Betul tak? Nanti tunggulah suatu masa kita akan berkata..

"Alhamdulillah aku masuk sini dulu" "Heh, kalau saya terima tawaran ke luar negara. Alamatnya tak jadi manusia saya ni." "Kalau aku tahulah mecam ni yang akan terjadi, aku tak pilih ni"

Hmm.. mudah-mudahan pilihan kita itu terbaik untuk Islam.
Apa yang kita mahukan? Pangkat? Phd? Gaji yang tinggi? Pekerjaan yang lumayan?
Sama-sama kita muhasabah = ='

Rezeki itu, kuasa Allah. Setiap manusia, sudah ditetntukan haknya. InsyaAllah. Yakinlah dengan Allah.

Seorang sahabat bertanya di FB, " Salam kawan-kawan. Eh ana nak minta pendapat semua. Mana yang patut ana pilih? 1. ****** (USIM) 2.***** (UIA)"

Mulalah yang lain memberi pendapat itu dan ini. Saya juga rasa ingin menolong. Tapi apakan daya, tak mahulah berbicara tanpa kita ketahui hakikat subjek itu dengan sebenar.

Saya menanti.. menanti.. jawapan dari pihak alumni. Sampailah satu jawapan ini.
"Saudara/i kita sebagai orang yang faham dakwah pilih kos untuk dakwah n tarbiah kita. Rezeki tu insyaAllah Allah akan bantu. Jangan dirisaukan sangat tentang pekerjaan. Sepatutnya fikir apa keperluan ummat yang dibutuhkan pada kita."

Saya seolah dipanah oleh busur yang tajam. Zuss!
Cukup terasa tusukan jawapan tersebut. Alhamdulillah. Tup.. tup.. insan tersebut memilih kos syariah. InsyaAllah.

Kes ini, bukan bermakna hanya orang yang faham DnT sahaja yang boleh ambil bahagian dalam DnT. Malah yang lain juga turut dialukan. Namun, kan lebih molek orang yang faham bertambah FAHAM akan DnT, mengambil bidang tersebut. Boleh juga diajar bagi yang sedang berjinak-jinak dengan DnT.

Situasi lain juga, hal ini bukanlah dicanggah habis-habisan untuk mereka mengambil jurusan sains atau yang lain. Tapi tidak semestinya, orang bijak sahaja yang mengambil jurusan sains. Habis, yang mengambil jurusan agama juga perlu bijak-sebijaknya. Sekiranya begitu, tidaklah terjadi fitnah dalam agama. Kerana yang mempelajari itu tidak merosakkan kemuliaan agama Islam itu sendiri.

Nah, konklusinya. Istikharah jom!
~Untunglah awak dapat pergi Malam simbiosis Ruhi wa Jasadi (Istikharah) dengan Daurah Transaksi Ukhrawi (Kepentingan DnT). Ditujukan kepada ahli Batch 13 smihjb. Siapalah saya yang tercampak di utara ni. Mereka sudah berjalan. Saya masih merangkak. *tsk..tsk.

Mohon doa kalian pilihan saya adalah yang terbaik untuk Islam. Yosh! 

2 comments:

Along said...

:') Angah, trsentuh baca post ni.
Insya-Allah sama2 muhasabah diri.
Rezeki ada di mana2. Tapi pilihlah antara dua apa yang terbaik untuk diri dan umat...
Mcm dlm crita 1 litre of tears,
Sanggup jadi doktor semata-mata utk cari penawar penyakit sahabatnya..
Ya, menulis lebih menyentuh dari berbicara.

Mawar putih said...

Insya Allah. Semoga Allah mengekalkan kita di jalan ini. Huh~ alam IPT yang mendebarkan.. ^^