Pages

May 12, 2013

.Ummi...


Percintaan ayah ummi yang osem. eheh


Ummi pernah bercerita perihal saya dan along sewaktu kecil. Mulanya sukar mahu percaya. Namun lama kelamaan terima jua hakikat sebenar kami sebagai seorang anak.


"Along, angah ada nak apa-apa ke?" Tanya Ummi lembut. Berbekal barang dapur ditangan, kami hanya membuntuti dari belakang.


Kami menggeleng namun mata berkali-kali memandang keropok Twisties di penjuru kedai runcit.


"Kalau nak ambillah.."


"Boleh ya ummi?"


Ummi tersenyum menceritakan keadaan kami dahulu. Sering aja mahu sesuatu, tapi tidak berani meluahkan. 


Bila sudah besar sebegini lain pula ceritanya.


"Angah, kalau tidak cukup duit beritahu ya. Mana hutang yang belum langsai cakap aja pada ummi. Nanti ayah dengan ummi masukkan duit. Jangan diam aja. Ini yang ummi risaukan kalau anak ummi tak beritahu ummi.."


Uhuk-uhuk ummi..


Maaf andai angah sering membuatkan hati ummi gundah. Anak ummi baik-baik aja di sini. Tiadalah yang lebih membahagiakan hati seorang anak melainkan kasih sayang yang tidak berbelah bagi.


Sebelum flight ke Jordan teringat kata-kata ummi dalam dakapannya erat, "Anak ummi seorang lagi nak pergi tinggalkan Ummi.." 


Saya hanya diam. Ketika itu tudung saya basah dengan basahan air mata ummi.


Oh ummi.. semoga Allah iringi ummi tiap langkah.(Scotland)

Tiga bulan Ummi yatie melayan kerenah. Memasak sedap-sedap. Belikan baju sejuk. Belanja coklat untuk angah.. ah rindu semua tu.


Bila lagi angah dapat datang sana ya ummi yatie?


Semoga Allah iringi ummi yatie tiap masa.


Sungguh air mata yang mengalir sewaktu ingin pulang ke Malaysia, perasaan ketika itu tersangat rindukan ummi yatie T.T"Did you miss me?" soal farhan semasa saya baru pulang daurah di Manchester. Melompat-lompat keriangan dia ketika itu. Huhu rindu sangat tu.


"Why? You miss me, farhan?" Dia mengangguk. Gelak besar saya. Haish, baru keluar tiga hari. Sekarang ni dah setahun lebih saya tak jumpa farhan. Main dengan farhan. Tidurkan farhan. 


Miss that moment.


Inilah perasaan seorang 'ummi' selama tiga bulan. eheh.


Selamat Hari Ibu.. Ummi ^^No comments: