Pages

September 03, 2012

.Sketsa adik tercinta.


Bismillah..

"Ummi, bila angah balik?" tanya adik 'smart' setiap kali saya keluar dari rumah.

"Angah balik Ahad ni..." 

"Alah, lambatnya!"

Ummi menelefon, "Angah banyak kali Faheem tanya bila angah balik. Rindulah tu." Ya Allah, baru pagi tadi aku keluar. Petang sudah dapat panggilan.

***
"Ummi, sedihlah kalau angah pergi Jordan. Nanti sunyi je. Angahkan bising..." luah adik 'macho' pada Ummi.

Uhuk2. Terbatuk pula. Suka hati rianya cakap saya bising. Tidak mengapa, bising pun bisinglah.


***
"Angah, nanti kat sana peluk cium Along tau. Rindu sangat.." bicara adik 'lawa' penuh esperesi.

"Yelah, Along je!" Saya menarik muka.

"Angah pun sama jugak. Share cerita 'secret' sama-sama. Jangan bagi tahu sesiapa tau. Ni rahsia kita berdua je" Saya tergelak kecil.

"Ohho.. ok. Elele sukalah tu." saya mengusiknya. Begitulah setiap kali dia pulang dari asrama. Ada saja perkara yang ingin dikongsi. Tadah telingalah jawabnya.

***
"Yaya, pergi tolong Ummilah."

"Angah tu!" saya menggeleng.

"Ish, dah makan pergi aja basuh. Tak payah risau, pinggan tu tak lari. Heh" Saya senyum kambing.

"Kejap lagi nak buat kerja sekolah.." Adik 'gebu' mencari alasan. Amboi, sebolehnya nak lari!

"Tak kira... okay, Angah nak baca buku" Dia mula menarik muncung satu depa.

"Eeeyyy suka aja macam tu tao!" 

"Elele merajuklah tu.Suka sangat merajuk. Orang saja aja nak gurau. Kita basuh sama-sama okay."
Dengan siapa lagi saya mahu gaduh-gaduh sayang? Dengan adik 'gebu' sajalah. Gelak jahat dalam hati.

ayat 6 dari Surah at-Tahrim.
 'Wahai orang yang beriman, jagalah diri kamu, dan ahli keluarga kamu daripada azab neraka.'

-Maafkan atas segala kesilapan, cuit mencuit, gurau terlebih, segalanyalah. Adik-adik angah sentiasa di hati. I'm going to miss u dear. Ya Allah, pelihara mereka di bawah naunganMu sentiasa. Mudahkanlah mereka dalam pelajaran. Dan Rahmatilah atas setiap perbuatan mereka yang mendatangkan manfaat. Moga kalian antara hamba Allah yang terpilih!-

 Sungguh saya bakal merindui adik-adik tercinta ini walaupun banyak songeh setiap kali bersama.


1 comment:

-the pencil- said...

uhuk3!
ni yang nak kluar air mata darah nih... T______T
*sob..sob..sob..