Pages

April 01, 2012

.Road to Scotland (R2S).

Bismillah..

Di sini saya kurang rajin untuk menaip. Jadi harapnya kita lihat saja sedikit gambar-gambar yang telah di 'snap' di sana.

Actually, obviously miss my 'baby' Farhan. ^^
Mesti sekarang ni dia pun tengah menghadap komputer. Farhan..Farhan..

bangun saja dari tidur, inilah kerjanya.

Rumah yang saya duduki. Tingkat bawah.

Snow turun pada hari ke 2 sampai saja di sana. Suhu mencecah hingga -5 darjah celcius


Keesokan pagi, before Farhan going to school

Knightswood park. Tasik yang separuh beku disebabkan cuaca yang amat sejuk.

'special' kek dari Ummi Yatie. Tapi belilah. Alhamdulillah halal. Bukan senang nak masak kek.

Tempat exercise. Tak jauh dari rumah. Di sana banyak park untuk mengambil ketenangan alam.

Struktur bangunan yang tersusun. Banyak juga flat di sana.

Rombongan. Sebelum ke Puncak Ben Nevis.

Aktiviti mereka bermain ski apabila musim sejuk. Tinggi juga saljinya. Saya tengok sahaja.

Budak ini tenggelam sebenarnya. Sambil bersuka ria. Dapat bayangkan macam mana ke dalaman salji?

Gunung-gunung yang diliputi salji. Tapi kalau 'spring' lagi lawa. Subhanallah..

Mendaki bukit serta dikelilingi pokok-pokok yang togel.

Di sana jalan raya tak banyak kereta. Bangunannya pula unik-unik.

Glasgow university.

di George square.

Terasa pancaran matahari. Seronok. Kalau tidak mendung aja cuacanya. Di BBC, Scotland

Di SECC, Glasgow

Sebelum sampai ke Edinburgh castle.

Edinburgh.

Hah. Jangan main2.

Cab di edinburgh.

Bas pelancong. 'Double decker'

Edinburgh University

Daurah satu UK. Di Manchester, England.

Faluda. Macam-macam perisa. Kak sal belanja.

Lamb Ribs. Memang 'tip top'. Sikt-sikit bolehlah. Banyak minyak. Lagipun, Kak Su yang belanja. Saya layan aja.

Blueberry cup cake. sedap sangat. Besar juga. 

spring memunculkan diri :)




Pengalaman di sana banyak mengajar saya erti 'hidup berpasakkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah'
Betapa sebenarnya, hidup kita ini di uji dengan kesenangan. Sedangkan sahabat kita di Palestin, berjuang bermati-matian membela tanah mereka. Juga Al-Quds kita bersama.

Saya belajar hidup orang non Muslim. 
Saya terfikir, kenapa negara Islam seperti Malaysia tidak se 'selamat' 
seperti negara United Kingdom?

Dari segi tarbiyah, sudah tentu amat sukar untuk didapati di sana.
Tapi bagaimana budaya mereka yang sopan santun, menjaga kebersihan, puntual dengan masa,
menyediakan tempat 'recycle bin' di setiap rumah, dan keselamatan awam  
mereka didik untuk penghuni negara mereka.

Itu yang banyak saya pelajari...
Moga akan lahir negara Islam yang benar-benar SYUMUL
InsyaAllah.




No comments: